Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Hány fok legyen otthon?

2022-01-21 10:20:00

Címkék:

Hozzáadta Adrienn

 

Hány fokra fűtsük a lakást?

Mindenkinek más elképzelése lehet arról, hogy mi is az ideális hőmérséket, de az átlagos tartomány 18 és 22 fok között van. Ezen belül a megfelelő szobahőmérséklet évszaktól, tevékenységtől és otthonunk területétől függően is változhat.

Ha valamilyen aktív tevékenységet folytatunk, például házimunkát végzünk vagy edzünk érdemes lejjebb venni a hőmérsékletet, míg passzív tevékenység esetén, munka vagy olvasás közben, érdemes 22-23 fokra felfűteni a szoba levegőjét.

 

Hány fok legyen a nappaliban?

A szakértők szerint abban a helyiségben, ahol a legtöbbet tartózkodunk napközben az ideális hőmérséklet ébren, nyugalmi helyzetben, 21-22 Celsius-fok.

Hány fok legyen a hálószobában?

Alvásszakértők szerint a fűtési szezonban a nyugodt, pihentető éjszakai alváshoz az ideális hőmérséklet 18-20 fok között van (egyesek szerint egész pontosan 18,3 fok a tökéletes).

Testünk belső termosztátjának köszönhetően, amikor alszunk, az agyunk csökkenti a test számára elérni kívánt hőmérsékletet. Ha túl meleg vagy túl hideg van a szobában, akkor a testünk azért küzd, hogy elérje ezt a hőmérsékletet, és az alvásunk kevésbé lesz pihentető, akár fel is ébredhetünk.

Vagyis a hűvösebb szoba segíti a minőségi alvást, így ha fázósak vagyunk, inkább egy vastag pizsamával vagy plusz takaróval próbálkozzunk, ne a fűtést vegyük feljebb.

Az idősek, a betegek és a csecsemők hálószobájában melegebbre, kb 23 Celsius-fokra van szükség, a kisgyerekeknek pedig 21 Celsius-fokra.

 

Hány fok legyen a többi helyiségben?

Amennyiben rendszeresen sütünk-főzünk, a konyhában amúgy is melegebb a hőmérséklet, ezért ott nem fontos, hogy a hőmérő 20-21 fok fölé emelkedjen.

A legmelegebbre a fürdőszobát érdemes fűteni, a fürdés-mosakodás-reggeli készülődés közben a komfortérzet miatt akár a 23 fok is megfelelő lehet.

 

Temporáló hőmérséklet- ha elutazunk

Ha néhány napra elutazunk, érdemes levennünk a fűtést a normál értéknél kb 10 fokkal alacsonyabbra, hogy takarékoskodjunk a villanyszámlával. Ám, 15 foknál alacsonyabbra sem érdemes állítani a hőmérsékletet, mert ez kedvez a penészgombák elszaporodásának, valamint a lakás felfűtése is nehézkesebb és költségesebb lesz.

 

Fontos a szellőztetés is!

A hideg téli napokon hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szellőztetésről, holott ez – különösen a vírusos időszakban- elengedhetetlen! A jól felfűtött, ritkán cserélődő beltéri levegő tele lehet kórokozókkal, és a családtagok könnyen átadhatják egymásnak a fertőzést. Épp ezért nagyon fontos a rendszeres (napi 2-3 alkalommal végzett) levegőcsere. A hidegben elegendő pár perc a szellőztetéshez, de különösen reggel és este érdemes tágra nyitnunk az ablakokat.

A tiszta levegő fenntartásában segíthetnek minket a légtisztító készülékek is!

 

Az okos klíma  előnyei

Klímás fűtés esetén egy okos klíma kényelmi funkciói nemcsak komfortosabbá teszik a lakás hőmérsékletét, de pénzt is megtakarítanak számunkra.  

A wifivel ellátott készülékeken egy mobil alkalmazás segítségével beállíthatjuk, hogy kellően hűvös vagy épp kellemesen meleg lakás fogadjon, mire hazaérünk. Így bármikor érünk is haza, nem fűtjük feleslegesen a lakást, mégis kellemes meleg fogad otthon.

Az éjszakai pihenéshez 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet egészségesebb, ezért ilyenkor a készülék - éjszakai üzemmód funkcióban- gazdaságosabb üzemmódra kapcsol, hogy óvja egészségünket és közben energiát takarítson meg.

A mozgásérzékelő funkció segítségével a berendezés érzékeli, ha a helyiségben tartózkodunk, és azt is, ha elhagyjuk. Ilyenkor azonnal átvált alacsonyabb teljesítményre, hogy – az éjszakai funkcióhoz hasonlóan- energiát spóroljon nekünk.

Ha betartjuk a 18-23 fok közti hőmérsékletet, eleget szellőztetünk, és figyelünk, hogy ne legyen túl száraz vagy túl párás otthonunk levegője, akkor a hideg téli évszakokban is komfortos, egészséges levegőjű lakásban élhetünk.

 

Kosár

A kosara jelenleg üres.