Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Otthonunk ideális hőmérséklete

2022-01-20 10:20:00

Címkék:

Hozzáadta Adrienn

 

Mi befolyásolja a hőérzetünket?

Hőérzetünket számos tényező befolyásolhatja, mint a helyiség levegőjének páratartalma,  légmozgás a helyiségben, a hősugárzás típusa, forrása, mértéke. És természetesen a viselt ruházat és a fizikai aktivitás

A meleg érzet emellett olyan egyéni adottságok és szubjektív tényezők is kihatnak rá, mint  az életkor, az egészségi állapot, a testsúly, a fizikai aktivitás mértéke, illetve az aktuális fizkai vagy lelkiállapot.

A kor előrehaladtával gyengül szervezetünk hőleadó mechanizmusa, ezért van az, hogy az idősebbek kevésbé izzadnak. Az csecsemők hőháztartása pedig csak idővel alakul ki, ezért ők könnyen megfáznak.

Mivel a kimerült szervezet nehezen melegszik fel, fáradtan és éhesen magasabb hőmérsékleten is fázunk, míg kipihenten, teli gyomorral ugyanazt a hőfokot is komfortosnak érezhetjük.

Tipikus példa, amikor szülőként azon aggódunk, hogy gyermekünk megfázik éjjel, amikor lerúgja magáról a takarót. Ám, lehet, hogy mi fázunk, de gyermekünk anyagcseréje esetleg gyorsabb, és teste könnyebben felmelegszik, mint a miénk.

De közismerten hőérzetet befolyásoló tényező a lakás színvilága is, gondoljunk csak a hideg és meleg színekre a lakberendezésben; míg a hideg színek csökkentik, a meleg színek növelik a hőérzetünket.

A páratartalom is kihat hőérzetünkre!

Hőérzetünk szempontjából az sem mindegy, hogy milyen relatív páratartalmú levegő vesz minket körül. Az ideális páratartalom 40-60% között van.

Magasabb páratartalom esetén javul, alacsony páratartalom mellett pedig romlik a hőérzetünk, és a szélsőséges érték sem egészségünknek, sem közérzetünknek, teljesítményünknek nem használ. A száraz levegő fejfájással, ingerlékenységgel jár, míg a páradús lankadó figyelemmel, csökkenő reakcióidővel.

Párásító készülékekkel növelhetjük, párátlanító készülékkel csökkenthetjük a lakás aktuális relatív páratartalmát.

 

Okos fűtéssel a komfortosabb otthonért!

Gyakori, hogy egy háztartás tagjai különböző szobahőmérsékleteket igényelnek, különösen, ha csecsemő, légúti beteg vagy idős hozzátartozó van a családban.

De még a nők és férfiak igényei is merőben eltérőek lehetnek. Mindannyian tapasztalhattuk, hogy a nők általában fázósabbak, mint a férfiak, ezért csavargatják mindig felfele a termosztátot ott, ahol a férfiak egy szál pólóban ülnek. A statisztikák szerint a nők átlagosan 2,5 fokkal melegebb hőmérsékletet tartanak ideálisnak, mint a férfiak.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a nők hormon-háztartásuk és lassabb anyagcseréjük miatt könnyebben veszítenek hőt, másrészt a testzsír arányuk is magasabb a férfiakénál, a hőt pedig a magasabb izomtömeg őrzi meg jobban.

Ehhez ideális az okos fűtés, hiszen egy modern hűtő-fűtő klímaberendezés okos funkciójának köszönhetően helyiségenként külön-külön is beállíthatjuk az optimális hőmérsékletet. Így elkerülhető a házastársak közti szkander a termosztát előtt és pillanatok alatt kellemes hőmérsékletet a babaszobában is az esti fürdetés utáni meghitt pillanatokhoz.

Érdemes arra is figyelnünk, hogy a helyiségek között azért ne legyen 1-2 foknál nagyobb különbség, mert ez feleslegesen megterhelheti szervezetünket.

Kosár

A kosara jelenleg üres.