Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Mikor érdemes lecserélni a klímádat?

2022-04-21 09:20:00

Címkék:

Hozzáadta Adrienn

Lassan újra munkába állhatnak a klímák. Az első bekapcsolással nem érdemes megvárni a kánikulát, a klíma tisztítására és karbantartására minden szezon előtt szükség van! Mindenekelőtt egészségünk védelme érdekében , hisz a készülékben porlerakódás, illetve a páralecsapódás következtében olyan gomba-és baktériumtelepek alakulnak ki, melyek komoly betegségek kockázatát hordozzák. Másrészt a felgyülemlett szennyeződés növeli a készülék energiafogyasztását és zajszintjét, ugyanakkor csökkenti a teljesítményét és élettartamát.

A klímatisztítás mellett a szakemberek ilyenkor ellenőrizik a klímaberendezés működését is (pl. nyomásmérés, hűtőközeg utántöltés, mechanikus forgó-mozgó alkatrészek, elektromos rendszerek stb.), hogy egy esetleges meghibásodásra ne a nyári hőségriadó első napján derüljön fény. (Amikor kevés eséllyel találni munkanélküli klímaszerelőt)

De milyen esetben érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mielőbb szerelőt kell hívnunk, illetve klímánk fenntartása már nem gazdaságos?

 

Hibakód jelek

A beltéri egységen villogó hibakód egyértelműen jelzi, hogy a készülék meghibásodását. Ám ha a készülék el sem indul, mielőtt tárcsáznánk a szerelőt, cseréljünk elemet a távirányítóban, mert sokszor ez is megoldja a problémát.

Nem megfelelő a hűtés/fűtés

Ha a klímaberendezés nem biztosítja a kívánt hőmérsékletet, akkor először is ellenőrizzük a termosztát és a távkapcsoló beállítását, a kiválasztott funkciót, üzemmódot, hátha valami egyszerű ok van a háttérben.

A hűtési teljesítmény romlását és a gyenge teljesítményt okozhatja a szűrő, a kültéri egység (kondenzátor) és a hőcserélő felületek szennyeződése, eltömődése is,  mely akadályozza a levegő áramlásának útját.

Szintén gyakori oka, hogy a klímaberendezés nem fúj hideg levegőt, hogy az egységben alacsony a hűtőközeg-szint.

Mindkét esetben klímaszerelő tudja megoldani a problémát.

Kellemetlen szagot áraszt

Ha a klímakészülékünk kellemetlen, áporodott szagot áraszt bekapcsoláskor, akkor valószínűleg csak egy alapos tisztításra van szüksége, amelyet elmulasztottunk.

Azonban ha készülékből eredő égett szagot érzünk, haladéktalanul kapcsoljuk ki, áramtalanítsuk és hívjunk szerelőt!

Fura zajokat ad ki

Ha klímakészülékünk eddig nem hallott, szokatlan zajokat hallat, például kattogást, sípolást, zörgést, csörgő, dobogó hangokat, statikus zörejeket, akkor jobb, ha szakembert hívunk. Ezek a hangok arra utalnak, hogy valamelyik mechanikai részegység működése nem megfelelő vagy valamelyik alkatrész elhasználódott. Érdemes komolyan venni a mielőbbi javíttatást, mert egy alkatrész cseréjének elmulasztása idővel az egész rendszer cseréjét eredményezheti.

Állandóan javításra szorul

A jól karbantartott klímaberendezéseknek évekig hibátlanul kell működniük. Amennyiben nagyobb javításokhoz egymás után többször kell szerelőt hívnunk, akkor érdemes elgondolkodnunk a készülékcserén.

Növekvő fogyasztás, emelkedő villanyszámla

Egy hibás klímaberendezés arra késztetheti a légkondicionálót vagy a hőszivattyút, hogy hosszabb ideig és nagyobb intenzitással dolgozzon, növelve a hűtési költségeket. Az idős, korszerűtlen klímák esetében nagyon megnövelheti a fogyasztást, amikor a kompresszor vagy a motor elkezdenek meghibásodni.

Idős a klíma

Amennyiben 10 évnél is régebbi, ON/OFF vezérlésű kílmánk van, szintén érdemes megfontolnunk a cserét, mivel az új generációs, inverteres klímák számos előnyük, kényelmi funkciójuk mellett jelentős megtakarításokat is kínálnak, ráadásul költséghatékony fűtésre is alkalmasak.



További lehetséges klímahibák

  • A rendszer gyakran be- és kikapcsol
  • Azonos hőmérsékletre programozva a szobák hőmérséklete eltérő
  • A készüléken vagy a környékén (pl. a falon vagy a beltéri egység alatt) nedvesség vagy jegesedés jelenik meg
  • A klíma nem tartja meg a kívánt hőmérsékletet

 

 

Kosár

A kosara jelenleg üres.