Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Miért éri meg klímával fűteni?

2022-09-30 09:20:00

Címkék:

Hozzáadta Adrienn

Amennyiben otthonunk gázfogyasztása túllépi a havi átlagfogyasztást mindenképp érdemes megfontolnunk a klímás fűtést.

 

Így működnek a fűtésre optimalizált klímák

 

A modern, fűtésre is alkalmas klímaberendezések hőszivattyús elven működnek, vagyis fűtés üzemmódban a kültéri kompresszoruk segítségével a külső levegőből nyernek energiát, és a hőszivattyúval ezt alakítják meleg levegővé és a beltéri egység ezt a levegőt használja fel a fűtésre.

Azaz a klíma valójában nem elektromos árammal fűt, az áram csupán a hő szállítását végzi, ami jóval nagyobb hatékonyságot eredményez.

Ezt jól szemlélteti, hogy egy átlagos elektromos radiátor 1 kW felvett energiát pontosan 1 kW hőenergiává alakít át, így valóban „zabálja az áramot”.

Ezzel szemben egy fűtésre optimalizált klíma 1 kWh villamosáramból 1 kWh hőenergiát ad, és a külső környezetből még hozzátesz 3-4 kWh-nyi hőenergiát. Így összesen 4-5 kWh-nyi hasznos fűtési energiát nyerünk.

Ez forintosítva azt jelenti, hogy 1 kWh / 70 Ft-os villamos energia megvásárlásával a klímakészülék 4-5 kWh-nyi hőenergiát állat elő, azaz az energiaköltségünk 17 Ft/ kWh-ra csökken.

Emellett- ha a készülék energetikai paraméterei megengedik. a klímás fűtésre az áramszolgáltatótól H-tarifa is igényelhető, így pedig 1 kWh villamos áram mindössze 23 Ft-ba kerül, a belőle előállított hőenergia ára pedig 6 Ft/kWh-ra csökken.

 

Milyen klímákra igényelhető a H-tarifa?

 

A kedvezményes áramtarifa, a H-tarifa az ország teljes területén, a teljes fűtési szezonban megigényelhető, azaz október 15 és április 15 között, abban az esetben, amennyiben klímaberendezésünk eléri vagy meghaladja a 3,4-as SCOP értéket (fűtési jósági fok)!

Minél nagyobb az SCOP szám, annál jobb a klímakészülék energetikai besorolása és annál gazdaságosabb az üzemeltetése.

Ezt az értéket manapság a legtöbb klímakészülék eléri, ez esetben megfontolandó a H-tarifa igénylése, mely természetesen a régebben telepített klímákhoz is jár.

 

Nem mindegy milyen klímát választunk!

Amennyiben a téli fűtést végig klímával szeretnénk megoldani, nem mindegy milyne készüléket választunk!

Az egyszerű inverteres split klímák ideálisak az átmeneti időszakban való fűtésre, fűtéskiegészítésre, de 0 fok alatt már nem tudnak hatékonyan teljesíteni, üzemeltetésük nem gazdaságos. Ennek oka, hogy a hőcserélőn lecsapódó pára következtében a kültéri egység jegesedhet, akadályozva a levegő szabad áramlását

Ezzel szemben a fűtésre optimalizált klímaberendezések már rendelkeznek automatikus leolvasztás funkcióval  és -25 Celsius fokig is jól teljesítenek. (A fűtés ilyenkor kis időre szünetel, a klíma fűtés helyett hűtésre kapcsol, a kül-és beltéri ventilátorok leállnak,  a készülék felmelegíti a kinti egység lamellás hőcserélőjét, amiről leolvad a jég. Ha ez megtörtént, a berendezés visszaáll fűtési üzemmódra.)

 

Kosár

A kosara jelenleg üres.