Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Viszlát Medárd! Jöhet a nyár?

2018-06-18 09:20:00 Hozzáadta Adrienn

Még egyetlen hőségriadót sem rendeltek el, pedig már túl vagyunk a meteorológiai nyár felén. Vajon lehet ennek köze a Medárd napi népi jóslathoz vagy csupán babona az egész?

A június 8.-ai, Medárd nap az egyik legismertebb időjárásjósló nap hazánkban. A néphagyomány szerint, ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog.

"Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza" - szól a népi rigmus.

A népi prognózist évszázados megfigyelések támasztják alá, és ha rendszeresen figyelemmel kísérjük a kritikus nap utáni hetek időjárásnak alakulását, bizony tapasztalhatjuk, hogy ha Medárd napon esik az eső, nagyjából negyven napig valóban hűvösebb, borúsabb, csapadékosabb időjárás várható.

Ellenben ha Medárd napján száraz, napos idő van, akkor 40 napig száraz, aszályos időszakra számíthatunk. Az előbbinek a strandbüfések és a nyaralók, az utóbbinak a gazdák nem igazán örülnek.

A Medárd napi esőből vagy annak hiányából elődeink a termésre is következtettek. Úgy vélték, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú, ám széna az lesz bőven.

 

Ki volt Medárd?

 Szent Medárd frank püspök  a gabona aratásának, illetve a szüreti munka védőszentje.

Feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral szokás ábrázolni, mivel a legenda szerint Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival egy hatalmas sas óvta meg az esőtől.

Medárd püspök szent életű, jámbor ember volt, és amikor egy a böjt idején vígan tivornyázó társaságot nem  tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a felhőszakadás vetett véget a bulinak.

  

És mit mond a tudomány?

 Természetesen a jelenségnek természettudományos magyarázata is van; nevezetesen az európai nyári monszun jelensége.

Ilyenkor a kontinens belső területei már jól felmelegednek, a mérsékelt éghajlati övben uralkodó nyugati szelek pedig z folyamatosan nyomják a hűvös, páradús levegőt és esőt az Atlanti-óceán felől a kontinensre. Ez az északnyugati áramlás tartósnak szokott bizonyulni, egészen addig, amíg az Afrika felől érkező meleg feláramlás nem blokkolja ezt- innen a 40 nap.

A fordulónapot egyébként az európai kontinensen különböző időpontokhoz kapcsolják. (Francaországban szintén St. Medárd (Jún. 8.) vagy St. Gervase és St. Protais (jún. 19.); Belgumban St. Godelieve (Júl. 6.); Németországban a Hétalvók napja (Jún. 27.); az Egyesült Királyságban St. Swithin (Júl. 15.) felel a nyári időjárásért.

 

Lesz még nyár az idén?

Tavaly ilyenkor már a sokadik hőségriadón voltunk túl, idén pedig- leszámítva az áprilist - még egy tisztességes kánikula sem volt igazán.

Ha ragaszkodunk a medárdi 40 naphoz, az pont most, július 18.-án jár le, így talán végre részünk lehet az igazi nyárban is.

Az előrejelzéseket böngészve a hónap végére, illetve augusztus első felére már magasabb hőmérsékleteket is megtapasztalhatunk, így valószínű, hogy idén azért még szükségünk lesz a klímaberendezésekre.

Ha neked még nincs, érdemes most beszereltetned, hisz előbb-utóbb egészen biztosan használni fogod!

Kérj ingyenes helyszíni felmérést, tanácsadást és árajánlatot!

Kosár

A kosara jelenleg üres.