Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Amit az NKVH-ról tudnod kell

Ha felhív minket egy érdeklődő csak készülék vásárlásával, vagy csak szereléssel kapcsolatban, az első néhány mondatban előkerül az új törvény és az NKVH. Mivel azt tapasztaljuk, hogy erről a témáról csak nagyon kevesen hallottak, úgy gondoltuk, leírunk néhány alapvető dolgot, amiről mindenképpen tudni kell egy végfelhasználónk.

 

Hol vannak leírva a kötelezettségeid?
A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben. Hol vásárolhatok klímaberendezést? Bárhol, ahol az eladó cég rendelkezik érvényes F-gáz számmal és a tevékenysége szerint a 14/2015. Korm. rendelet szerinti berendezések értékesítésére jogosult. Ezt az NKVH rendszerében tudod ellenőrizni a vállalkozás adószámának a segítségével a következő linken a "Jogosultság ellenőrzése" dobozban: https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/

 

Mit kérhet tőled az eladó?
Ha az eladó és a szerelő eltér, akkor biztosan fog kérni egy ún. Végfelhasználói tanúsítványt. A tanúsítványt a klímaszerelődnek kell kitöltenie, amiben arról nyilatkozik, hogy az eladónál vásárolni kívánt légkondicionáló berendezést felszereli neked, és természetesen rendelkezik a rendeletben előírt képesítésekkel, a feltételeknek megfelel. Az eladónak ilyenkor kötelessége ellenőrizni, hogy a tanúsítványt kitöltött szerelő megfelel e a feltételeknek. Ha nem felel meg, meg kell tagadnia a készülék eladását.

 

Mi van akkor, ha az eladó és a szerelő megegyezik?
Ilyenkor vagy a legegyszerűbb helyzetben, ugyanis ebben az esetben a szerelés alkalmával viszi a szerelő a végfelhasználói tanúsítványt és ott aláíratja veled 2 példányban és az egyiket nálad hagyja, a másikat pedig rögzíti az NKVH rendszerében.

 

Mi van akkor, ha a cég ahol vásárolni szeretnék vagy a szerelő, akit választottam nem rendelkezik a megfelelő minősítéssel?
Ha az eladó vagy a szerelő nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel, akkor nem lesz érvényes a végfelhasználói tanúsítvány. A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelethez tartozó 1. számú melléklet tartalmazza a klímavédelmi bírságok mértékét. Ennek értelmében a tanúsítvánnyal kapcsolatos kötelezettségek megszegése esetén 50.000 forinttól 200.000 forintig terjed a bírság mértéke, melyet egy ellenőrzés során az üzemeltetővel is megfizettetnek.

 

Van más feladatod a végfelhasználói tanúsítvány aláírásán túl?
Az eladó minden esetben feltűnteti a végfelhasználói tanúsítványon, hogy a készülék amit vásároltál milyen és mennyi hűtőközeget tartalmaz és ezt kifejezi CO2 tonnában is. Abban az esetben, ha a berendezés gyári töltete vagy a beszerelést követően a röltöltött hűtőközeg mennyiségével együtt meghataldta az 5 CO2 tonnát, neked is regisztrációs kötelezettséged van az NKVH rendszerében, mint berendezés tulajdonos és/vagy üzemeltető, és évenkénti szivárgásvizsgálatra kötelzett a klíma berendezésed, azaz a szivárgásvizsgálatot évente el kell végeztetned!

 

Mi történik, ha nem regisztrálsz?
Ha te nem regisztrálsz, de a többi szereplő a törvényi szabályozásnak megfelelően jár el, akkor lebuktál! Várhatod a hatóságtól a bírságot. Mivel már minden szereplőnek regisztrációs kötelzettsége van, és a készülékek darabszámra és a hűtőközeg töltetére is regisztrálva vannak! 

A regisztráció során te is kapsz egy F-gáz számot, és a készüléked/készülékeid is kap/kapnak egy sorszámot. A berendezésedet a rendszerben hozzákötöd a szerelődhöz, hogy ő fel tudja tölteni a szükséges jegyzőkönyveket és a szivárgásvizsgálati tervdokumentációt. Jellemzően a tervdokumentáció elkészítése nincs benne a szerelési alapárakban, erről minden esetben egyzetetni kell a szerelővel. Néhány minta található ugyan az NKVH oldalán, de ezek csak nagyon kevés esetben használhatóak, mivel a rendszerek több ponton eltérhetnek. 

 

Mekkora bírságra számíthatsz ha nem végezteted el évente a szivárgásvizsgálatot, amennyiben kötelezett vagy rá?
Ha elmulasztod a szivárgásvizsgálatot, akkor a névleges hűtőközeg minden 1 tonna széndioxid egyenértékű mennyisége után 5.000 forint, de legalább 100.000 forint.
Ha elvégezteted ugyan a szivárgásvizsgálatot, de ennek végzésére nem jogosult vállalkozással, akkor hűtőkörönként 50.000 forint.
 

Folytatjuk....

Kosár

A kosara jelenleg üres.