Ingyenes helyszíni felmérés06 70 611 76 37
Ingyenes kiszállítás25 000 Ft felett
Hívj minket!06 70 611 03 73

Üdvözlünk a webáruházban!

0
×

Regisztráció

Személyes adatok

Belépési adatok

vagy Belépés

Vezetéknév megadása kötelező!
Keresztnév megadása kötelező!
A vezetéknév érvénytelen!
A keresztnév érvénytelen!
Érvénytelen email cím!
Email cím megadása kötelező
Az email cím már regisztrálva van!
Jelszó megadása kötelező!
Érvénytelen jelszó!
Legalább 6 karakter hosszúság megadása kötelező!
Legfeljebb 16 karakter hosszúság megadása lehetséges!
A jelszavak nem egyeznek!
A felhasználói feltételek megadása kötelező!
Email cím vagy jelszó hibás!

Ezt teszi a hőség a szervezeteddel!

2019-06-28 09:20:00

Címkék:

Hozzáadta Adrienn

Az egyre növekvő mennyiségű hőhullámokkal az egészségügyi problémák kockázata is emelkedik.

Szervezetünk ilyenkor fokozott izzadással védekezik.

Mire jó, ha izzadunk?

A verejtékezés feladata, hogy fenntartsa a szervezet optimális hőmérsékletét; az izzadtság a pórusokon át jut el a bőr felületére, ahol a hőelvonással járó párolgás hűteni kezdi testünket.

Ám mivel az izzadás vizet von el a szervezettől, kevesebb víz jut az agynak, az izmoknak és a belső szerveknek.

Az izmok működésében a sejtek sótartalma is szerepet játszik, és az izzadással testünk nemcsak vizet, de sót és értékes ásványi anyagokat is veszít, emiatt az elektrolitegyensúly felborul, ez pedig izomgörcsöket okozhat.

A folyadék-és sóveszteség kiszáradáshoz is vezethet, melynek vezető tünetei a fáradékonyság, étvágytalanság, szédülés, fejfájás, szapora szívverés, hányás, hányinger.

Ha a folyadékveszteség átlépi a testtömeg öt százalékos értéket, az már elég a hőguta kialakulásához is.

Ez esetben szervezetünk hőháztartása zavart szenved és hőfelesleg jelentkezik, testünk nem tudja a felesleges hőt leadni és túlmelegszik.

Hőgutát okozhat a nagy hőségben, szabad térben végzett intenzív fizikai munka, sportolás, de akár a túlzásba vitt napozás is.

A hőgutára utaló jelek a vörös fej, a forró, száraz bőr, élettelen arckifejezés, tántorgó járás, megemelkedett pulzus, igen magas testhőmérséklet (az érték elérheti a 43-44 °C-ot is), súlyos esetben akár az eszméletvesztés is. 
Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk magunkon vagy másokon: szédülés, émelygés, fejfájás, súlyos esetben láz, mielőbb hívjunk orvost! 

A hőség idején  immunrendszerünk is kemény munkának van kitéve, hiszen a melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak.

Kánikulában szívünk is túlórázik: mivel az erek nagy hőségben kitágulnak, szívünk gyorsabban ver, vérnyomásunk csökken, a lecsökkent kálium szint miatt szívritmuszavar is felléphet.

A kánikula az agyunk és idegrendszerünk működésére is kihatással van, gondolkodásunk és reakcióidőnk lelassul, gyengül a koncentráció, lankad a figyelem, fáradtabbnak és lehangoltabbnak érezzük magunkat.

Városi környezetben a hőség a levegőminőségére is kihat, a szmog és levegőszennyezés pedig pluszban megterheli a szív-és érrendszert.

Miért hánykolódunk alvás helyett?

Az alvási folyamatot többek közt a cirkadián ritmus szabályozza; s mivel a hűvösebb test álmosságot vált ki, az esti órákra belső maghőmérsékletünk csökken.

A pihentető alvás egyik alapja le a megfelelő hőmérsékletű hálószoba.

Mivel tartós hőségben a lakás éjszakára sem hűl le annyira, hogy kellemesen tudjunk aludni, ilyenkor romlik az alvás minősége is.

Nyáron az ideális hálószobai hőmérséklet 23-24 fok, pár fokkal magasabb mint a télen ajánlott (18-20 Celsius fok), mert egészségünk érdekében a külső és a belső hőmérséklet-különbség nem haladhatja meg a 15 fokot.

 

Kinek jelenti a legnagyobb kockázatot?

Mivel az idősebb emberek és a kisgyermekek nehezebben szabályozzák a hőmérsékletüket, ők az extrém hőmérséklet idején nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Kosár

A kosara jelenleg üres.